Khamis, 9 Jun 2011

ANGIN, ARUS DAN HUJAN

Sudah hampir setahun rasanya sejak kali terakhir saya turun mengilat bersama Cikgu Karim. Semalam kami turun mengilat di Bintuka seperti yang telah kami rancang sejak minggu lepas lagi. Rancangan lokasi mengilat semalam adalah ke Sungai Menumbok serta kawasan sekitar. Namun begitu hujan lebat sejak 2 hari lalu membuat saya sedikit risau tentang kondisi air, maklumlah paras air sungai Padas sudah amat tinggi dan beberapa bahagian di Beaufort sudahpun banjir. dalam perjalan menuju ke jeti pun beberapa kawasan jalan ditenggelami air namun masih dapat dilalui.

Setelah siap memunggah peralatan dan kelengkapan, kami bergerak menuju destinasi mengilat dengan keadaan cuaca cerah serta berangin. Kondisi air agak terjejas kerana mungkin berlaku banjir di bahagian hulu sungai Klias, namun begitu aktiviti mengilat kami teruskan jua. Keadaan air pasang tinggi sekitar jam 10 pagi serta angin kencang memang menyukarkan keadaan ditambah pula dengan hujan sekitar jam 3 petang betul-betul menguji kesabaran.

Sedikit rakaman perjalanan trip sempat dirakamkan untuk tatapan semua.

1. Cikgu Karim tengah membuat pilihan set yang akan digunakan2. Pemandangan dalam perjalanan di kala pagi3. MJ pertama oleh Cikgu Karim dengan gewang shadrap 07 HT4. MJ ke-35. MJ ke-46. Talang dan TDD Parrot7. MJ ke-5 peribadi trip kali ini yang bersaiz kasar oleh CK. Strike di kala hujan . Tahniah Tuan8. MJ ke-7 trip kali ini...layan9. Hasil keseluruhanSekian saja untuk kali ini. Berjumpa lagi di masa akan datang.
Terima kasih

Tiada ulasan:

Catat Ulasan